Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kaj potrebuje dojenček za zdrav gibalni razvoj?

Kaj potrebuje dojenček za zdrav gibalni razvoj?

Dojenčkov razvoj v prvem letu je čustven in gibalen. Gibalni razvoj otroku omogoča, da raziskuje svet okoli sebe in z njim komunicira. Ob gibanju se otrok sprosti, spoznava svoje telo in njegove zmožnosti. Vsaka gibalna izkušnja, ki jo otrok doživi ali mu jo omogočimo, pomaga k temu, da se razvijejo njegovi možgani. Preko gibanja in izkušenj se možganske celice povezujejo med seboj v sinapse oz. možganske povezave. Več kot ima dojenček priložnosti za gibanje in samostojno raziskovanje ter doseganje gibalnih vzorcev, večja kapaciteta možganskih povezav se bo ustvarila.

Gibalni razvoj se razlikuje od otroka do otroka! Vsak dojenček BO osvojil mejnike, ko bo nanje PRIPRAVLJEN. Še posebej pomembno je, da dojenček mejnike osvaja enega za drugim in jih ne preskakuje. Zatorej starši opazujte in poslušajte svojega otroka in mu sledite. Ne prehitevajte in ne preskakujte gibalnih mejnikov. Ko bo otrok dovolj pripravljen, bo sam napredoval.

 

Kaj vse otrok potrebuje za zdrav gibalni razvoj:

  • Nedrseča podlaga ali tla: dojenčku gibanja ne omejujte, na tleh naj ima nedrsečo podlago, ki mu lahko omogoči kvalitetne odrive.
  • Zavedne starše, ki poznajo pravilno rokovanje z otrokom.
  • Priložnost gibanja: spodbujajmo otroka in ga ne omejujemo, naj sam raziskuje svoje zmožnosti.
  • Možnost ponovitve: dajmo otroku čas, da sam raziskuje in ponavlja gibe.
  • Brez primerjanja: vsi gibalni mejniki, se bodo zgodili, ko bo otrok sam pripravljen na to. Vsak je svoj in edinstven in vsak ima svojo pot razvoja.

 

Želita postati mojstra varnega rokovanja dojenčka? Vaju zanima vse o gibalnem razvoju dojenčka v prvem letu? Za vaju imamo pripravljeno spletno predavanje in najdete ga tukaj.

 

Sorodne objave

Tega ne bi rabila kupiti, ampak sem ...

Moja starša živita v grozovito veliki hiši. Kot otrok sem imela res ogromno stvari in ogromno prostora. To je moje …

Zakaj se je tudi Jasmina odločila za hranjenje po BLW metodi? In kako je Gaja prvič jedla ...

Zelo veliko sem se pripravljala na nosečnost in porod doma. Veliko manj pa kasneje na vse, kar je prišlo, zato sem …

Zakaj se otrok v par minutah naveliča nove igrače in kako to spremeniti?

Današnji otroci imajo običajno čisto preveč igrač. Leta 2010 je imel 10-letni Britanec v povprečju več kot 200 igrač. In …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.