Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kako podpreti naravne procese, ki se v telesu dogajajo med porodom?

Kako podpreti naravne procese, ki se v telesu dogajajo med porodom?

Porod je edinstven dogodek v življenju ženske, še posebej, ko rodi prvič ... Ko se prelevi v mamo in za seboj pusti življenje, kot ga poznala do tedaj. Ženske v današnji dobi rodimo enkrat, mogoče dvakrat, redko večkrat. In da bi imeli karseda lepo izkušnjo, je pomembno, da se na ta transformativen dogodek pripravimo. Tako kot se pripravljamo na test ali vozniški izpit. Priložnosti za popravni izpit namreč ni veliko, možnosti za travmatično izkušnjo pa žal precej več. 

Na kaj paziti, ko se porod začne, nas je poučila diplomirana babica in predavateljica na Gaja akademiji, Maja Koprivnikar. 

Dobro je, da pripravimo pogoje, ki podpirajo procese, ki se v telesu dogajajo med porodom. 
Zagotovimo pritajeno svetlobo, polmrak (da se lažje sprošča melatonin), med popadki poskrbite za več oksitocina (naj vas partner boža, masira, ljubkuje), dobro bosta dela tudi kopel ter nabiranje moči za porod (počitek!). 

Ko se začne odpiranje materničnega ustja, poskrbite za sproščenost čeljusti (izdih na O) ter gibanje, ki pomaga pri spuščanju otroka v porodni kanal. Tudi med porodom intuitivno spreminjajte položaje, najbolj optimalno na 20−30 minut. Pokončni položaji bodo ustrezni zaradi gravitacije in izločanja oksitocina, udobni pa so tudi položaji s statično oporo (partner, stena, postelja, tla).

Zavedajte se, da je porod opravljanje težkega fizičnega dela, zato ne pozabite na pitje in hranjenje med porodom.

Nosečka paket

90,00

Sorodne objave

Pri porodu si želim imeti dulo

Komaj si ugotovila, da si noseča in nosečnost naznanila družini, že si z mislimi pri porodu. Ne veš ali boš rodila v …

Jasmina: Ste prebrali mojo porodno zgodbo?! No, tega dela ne veste! Iskreno o stresni nosečnosti

Moja porodna zgodba je navdihnila ogromno žensk in neizmerno sem hvaležna.  A ogromno mi jih je tudi pisalo v …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.