Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Kdo pravi, da je čas za spanje?

Kdo pravi, da je čas za spanje?

Uspavanje otroka je lahko zelo velik izziv. Prav dobro vemo, če otroci ponoči ne spijo dobro, potem tudi starši ne spimo dobro. Nerazpoloženost in razdražljivost se nato vlečeta preko celega dneva. Tako je popolnoma razumljivo, da si vsi starši želimo, da otroci zaspijo v nekem določenem času.

Otroci potrebujejo rutino, ki jim pomaga zaključiti dan in jih pripravi na miren spanec. Hkrati pa se ob rutini počutijo varno. Rutina se razlikuje od otroka do otroka, odvisna je od starosti in različnih drugih dejavnikov (bolezen, prihod novega družinskega člana, dogodkov preko dneva, počutja starša, ki ga uspava,…).

Pri dojenčkih in mlajših otrocih je spanje nekoliko drugačno, saj se ponoči pogosto zbujajo in iščejo našo bližino. Nočno spanje starejših otrok pa je zelo odvisno od vseh dnevnih aktivnosti - ali je otrok imel kvaliteten počitek, ali je preživel dovolj časa s starši, koliko sladkorja je zaužil in še bi lahko naštevali. Vsak otrok je drugačen in prav tako ima vsak svoje želje, ki se jim kot starši prilagodimo. Vsekakor pa je na nas starših, da smo mirni, tudi takrat, ko je uspavanje pravi maraton in bi sami od same izčrpanosti že zdavnaj globoko spali.

Torej, kaj lahko naredimo?

Najpomembnejše je, da si vzamemo čas za otroka in se mu posvetimo. Ustvarimo si skupno večerno rutino, ki je obema v veselje. Pogovarjajmo se z njim kakšen dan je preživel, pocartajta se, skupaj lahko preberita pravljico, uspavanko ali poslušajta mirno glasbo. Pomasirajta podplatke ali pa celotno telo. Izbira je tukaj popolnoma vajina, vsekakor pa naj bo obema v veselje.

Sorodne objave

Kaj naj naredim, da bo otrok prej zaspal?!

Če imaš kdaj občutek, da si ravno ti tista mama, ki je izgubila največ živcev na tem, ko je otroka pestovala ... nisi …

Kako in kdaj naj vzpodbujam samostojnost otroka?

Vsi si želimo vzgojiti samostojnega in samozavestnega otroka. Kdaj je otrok pripravljen na samostojnost? Kako jo naj kot …

5 načel, kako ohraniti dobre odnose po ločitvi

Po ločitvi ne rabiš ohraniti stikov, če nimaš skupnih otrok. Sicer pa je (dobra) komunikacija nujna … Če starša želita …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.