Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Pomagaj, da naredim sam!

Pomagaj, da naredim sam!

“Pomagaj, da naredim sam!” Kako zgovorna je ta protislovna prošnja! Odrasli mora otroku pomagati, a pomagati na način, da bo otrok lahko sam delal svoje stvari in opravljal resnično delo. (Maria Montessori). S tem ko otroka učimo samostojnosti, mu omogočamo, da bo sposoben poskrbeti zase in da bo pripravljen na izzive v odrasli dobi ter da bo že v zgodnjem otroštvu oblikoval zdravo samozavest – ki je tudi v odraslosti močnejša, če otrok zaupa vase in v svoje sposobnosti že od majhnega.

 

Kako vzgajati za samostojnost ter kako in na kakšen način podpreti otroka? 

Sledite otroku in njegovim interesom ter mu omogočite, da izbira (s čim se bo igral, kaj bo oblekel, kaj od ponujenega bo jedel …). Pomembno je tudi, da izzive rešuje sam, da ima odgovornosti, ki jih zmore, da vi kot starši iz napak ne delate drame, da pustite otroka, da se igra sam, da sodeluje pri hišnih opravilih ... Otroka pri opravilih podprite, ga pohvalite, okolje pa prilagodite njegovi starosti. Predvsem pa naj svobodno izbira, s čim se bo igral. Dobro je, da so njegove igrače na dostopnem mestu, na nizkih poličkah/omaricah, da jih lahko sam vzame in tudi pospravi. 

Absolutno pomočnik številka ena in obvezna oprema vsakega doma je pručka, ki otroku omogoča, da dostopa do stvari oz. področij, ki jih sicer ne doseže (v kopalnici si lahko s pomočjo pručke samostojno umije roke, v kuhinji lahko pomaga pri pripravi hrane ipd.). 

 

Za konec pa nam je mag. Mojca Košič, pedagoginja montessori in predavateljica na Gaja akademiji, zaupala še tri zlate ključe za vzgajanje samostojnosti: 

  1. Ne delajte namesto otroka, kar zna že sam. 

  2. Vzemite si dovolj časa, da se izognete nadležnemu priganjanju, in se oborožite s potrpežljivostjo. 

  3. Ne pričakujte, da bo delo opravljeno popolno. Pohvalite otroka za trud, četudi rezultat ni popoln.

Sorodne objave

Kdo pravi, da je čas za spanje?

Uspavanje otroka je lahko zelo velik izziv. Prav dobro vemo, če otroci ponoči ne spijo dobro, potem tudi starši ne …

Kako in kdaj naj vzpodbujam samostojnost otroka?

Vsi si želimo vzgojiti samostojnega in samozavestnega otroka. Kdaj je otrok pripravljen na samostojnost? Kako jo naj kot …

5 načel, kako ohraniti dobre odnose po ločitvi

Po ločitvi ne rabiš ohraniti stikov, če nimaš skupnih otrok. Sicer pa je (dobra) komunikacija nujna … Če starša želita …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.