Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Zakaj se je tudi Jasmina odločila za hranjenje po BLW metodi? In kako je Gaja prvič jedla ...

Zakaj se je tudi Jasmina odločila za hranjenje po BLW metodi? In kako je Gaja prvič jedla ...

Zelo veliko sem se pripravljala na nosečnost in porod doma. Veliko manj pa kasneje na vse, kar je prišlo, zato sem hvaležna vsem strokovnjakom iz Gaja akademije, ki so mi res olajšali delo raziskovanja, saj so le to opravili še zame in za Gajo na nek način. 

 

Skratka, Gaja v prvem mesecu svojega življenja ni pridobila skoraj nič gramov, samo rastla in rastla je. Bila je kot pajkec in še vedno imam travmo, ker je bila res suha in še danes me srce boli, ko pogledam kakšno sliko za nazaj. Potem se je seveda popravila in začela konkretno pridobivati, ampak še danes vidim, da sem zelo pozorna na to koliko poje in se moram zavestno sproščati in ji zaupati, da vedno poje toliko, kot pač želi in da je ne silim, kot so mene silili starši z zgodbicami o zlati ptički in kaznovanjem po kosilu, da sem morala sedeti za mizo dokler nisem pojedla .... Še dobro, da smo imeli vedno velike pse ... 

Tudi sama sem imela ravno s hrano največje izzive v življenju, zato me ne preseneča, da se je veliko tudi pri Gaji dogajalo na tem področju in ker nočem prenesti teh vzorcev, zdaj zavestno delam na tem. 

In BLW je res odkritje zame. Jasno mi je bilo, da ji kupljenih kašic ne bom dajala, tudi zdaj redko dobiva sadne blazinice, četudi so BIO, DEMETER. 

Ko sem se že skoraj psihično pripravila na dnevno pasiranje sem ugotovila, da obstaja BLW metoda in kolikor se mi je najprej zdela zelo nevarna in nelogična, pa da ne govorimo o odzivih mojih staršev, da bom zadušila otroka ... 

je zadeva zelo praktična in tudi varna. Ko sem prebrala, da dejansko ima dojenček prilagojen ta refluks, da je bistveno višje kot kasneje, sem se pomirila in nisem zgajnjala panike vsakič ko je med hranjenjem zakašljala. Itak je problem takrat, če ne daje zvokov od sebe ... in do tega nikoli ni prišlo. 

Skratka, prebrala sem tudi knjigo o BLW in poslušala nasvete tudi Klepetovih strokovnjakov in se odločila, da bo tudi Gaja tako vajena hrane. 

In na začetku ni bilo od tega nič. Ni je zanimalo, bolj je to dojemala kot neko igračo, kot kaj drugega in jaz sem ji potrpežljivo samo sledila, nič pritiskala nanjo. 

Jasno, da sem ji izbirala res domače ekološko pridelane korenčke in zelenjavo, ki je primerna za ta čas, to skrbno pripravila ... ampak tale naša frajla je prvič jedla v naročju prijateljice, ko je zagrabila iz mize paradižnik iz domačega vrta in direktno v usta zagriznila in potem cuzala ven sok. Mene je skoraj kap! Pa ne razhudnik!!!! Paradižnik ni ravno najbolj primerna hrana za prvo hrano, ampak .... Gaja si je to izbrala in zaupala sem ji. Nikoli ni dobila nobene reakcije na nič, je pa dejstvo, da je BLW na začetku verjetno več uvajanja v stilu, da rabi nekaj časa, ampak ko zalaufa, potem je to lažje ... 

Največja "zagonetka" mi je bila, kako naj ji ponudim zelenjavno juho ... in potem malo odkritje ... zelenjavo je pojedla posebej, tekočino pa je spila v posodici. Aleluja!

No, čez nekaj čase sem ji dala tudi kakšen zdrob ter žlico in hitro se je naučila kako gre. 

Tukaj uporabljava še vedno bambusove posodice, ki imajo na dnu silikon, da se lahko pripopajo na mizo. 

In zdaj pri dobrem letu Gaja uživa hrano povsem samostojno. Ugotavljam seveda, da ima najraje rdeče stvari (kot njena prva izbira), opažam pa tudi, da najraje je v miru. Takrat poje bistveno več, sploh če je sama, jaz pa ta čas urejam kuhinjo. Najprej sem imela zaradi tega slabo vest, zdaj vidim, da ji to dejansko ustreza, na koncu pa pridem k njej in skupaj še spijeva malo vode, čaja. 

Za mizo imamo tudi že zdaj bonton in sicer, ko jemo, samo jemo. Ni telefonov za nikogar od nas, ni računalnika, ni revij, ni knjig. Samo zavestno hranjenje, kar je tudi meni manjkalo v življenju, da lahko dejansko veš kdaj si sit, kdaj imaš dovolj. Jaz sem ta signal vedno povozila, ker se je tudi za mizo veliko dogajalo in zmeraj se mi je zdelo škoda časa, da bi samo jedla. 

In zanimivo, kako tradicionalna kitajska medicina tudi sicer opisuje, da če poleg hrane zraven recimo še beremo, s tem močno obremenjujemo vranico. 

Sem pa Gajo kar malo razvadila, da ji dajem hrano tudi v avtu, ampak zavestno sprejemam to, da je pač umazan sedež, z vožnjo v avtu je imela kar velike izzive in sem srečna, da se je vsaj to malo uredilo in umirilo, če ima v roku kakšen eko domač keks iz prosa ali ajde. 

Vsekakor bi vse mamice opogumila, da sledijo BLW metodi, jo vsaj kombinirajo in ne čakajo na prve zobke, saj je metoda res praktična, varna in tudi sicer veliko boljša za otroka, tudi s strani priprave encimov in vsega, skratka zmaga na vseh nivojih!

Ko sem potovala po vsem svetu in obiskovala različna plemena, je jasno da tudi tam tako hranijo svoje otroke. 

Še ena tako fino odkritje pa je bila zagotovo nosilka in pa Montessori sistem igrač in igranja. O tem je mag. Mojca Kosič posnela tudi krasno predavanje. 

Sorodne objave

Kaj potrebuje dojenček za zdrav gibalni razvoj?

Dojenčkov razvoj v prvem letu je čustven in gibalen. Gibalni razvoj otroku omogoča, da raziskuje svet okoli sebe in z …

Tega ne bi rabila kupiti, ampak sem ...

Moja starša živita v grozovito veliki hiši. Kot otrok sem imela res ogromno stvari in ogromno prostora. To je moje …

Zakaj se otrok v par minutah naveliča nove igrače in kako to spremeniti?

Današnji otroci imajo običajno čisto preveč igrač. Leta 2010 je imel 10-letni Britanec v povprečju več kot 200 igrač. In …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.