Pomoč in tel. naročila
02 62 00 230
Vaša košarica Je trenutno prazna

Zakaj se otrok v par minutah naveliča nove igrače in kako to spremeniti?

Zakaj se otrok v par minutah naveliča nove igrače in kako to spremeniti?

Današnji otroci imajo običajno čisto preveč igrač. Leta 2010 je imel 10-letni Britanec v povprečju več kot 200 igrač. In tudi v Sloveniji ni nič drugače. Ampak veliko igrač ni zagotovilo za srečno otroštvo in optimalen razvoj sposobnosti − prej obratno! Otrok v resnici ne potrebuje veliko igrač, tiste, ki jih ima, pa naj ustrezajo njegovim trenutnim razvojnim potrebam. Dojenčka, na primer, privlačijo povsem vsakdanji predmeti. Če so varni, jih ponudite otroku. Igrača je lahko tako tudi kuhinjski ali gospodinjski pripomoček. 

Pomembno je tudi, da otrok svobodno izbira, s čim se bo igral. Dobro je, da so njegove igrače na dostopnem mestu, na nizkih poličkah/omaricah, da jih lahko sam vzame in tudi pospravi.
Manj igrač pomeni več socialnih spretnosti, sodelovanja, ustvarjalnosti in koncentracije. 
Ne pozabite na didaktične materiale, plakate, knjižni kotiček z udobnim sediščem itd. 

V okolje postavite igrače, ki so otroku trenutno zanimive. To pomeni, da jih nima naenkrat na dosegu cel kup, temveč določeno količino (odvisno od njegove razvojne faze). V praksi to pomeni naslednje: 
Dojenček (od 3. do 6. meseca): 3–4 igrače
Mobilen otrok: 6–8 igrač naenkrat 

Otrok, ki je obkrožen s stotinami različnih igrač, se namreč težko skoncentrira in fokusira samo na eno igračo. Preveč motilcev ga bega, zaradi česar se z eno igračo igra malo časa in tudi težko se odloči, s katero se bo v nekem momentu igral … To pa je zagotovo slabo za razvoj koncentracije. 

Sorodne objave

Kdo pravi, da je čas za spanje?

Uspavanje otroka je lahko zelo velik izziv. Prav dobro vemo, če otroci ponoči ne spijo dobro, potem tudi starši ne …

Kako in kdaj naj vzpodbujam samostojnost otroka?

Vsi si želimo vzgojiti samostojnega in samozavestnega otroka. Kdaj je otrok pripravljen na samostojnost? Kako jo naj kot …

Kaj potrebuje dojenček za zdrav gibalni razvoj?

Dojenčkov razvoj v prvem letu je čustven in gibalen. Gibalni razvoj otroku omogoča, da raziskuje svet okoli sebe in z …

Nazaj

Komentarji

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.